Wist je dat een klein bedrijf júíst voor cybercrime interessant is? Vaak begint het met een vreemd mailtje dat je herkent als spam, en volgens weer wist. Niet heel bijzonder denk je misschien, maar ook deze e-mails worden steeds slimmer. Het gaat er tegenwoordig meer om ‘wanneer’ het een keer fout gaat dan óf het fout gaat. 

Als voorbeeld: een klant van ons met een webshop in een booming markt werd recent geconfronteerd met een DDOS-attack. Vanuit de hele wereld werd de website opgevraagd, zo’n 1.300 keer per seconde. De grote vraag: wie zat daarachter? Was het willekeurig of was het vanuit één van zijn concurrenten? Dat antwoord is lastig te achterhalen. Het feit is, dat ze bijna een week lang probeerden om zijn site plat te leggen en deze het liefst definitief uit de lucht te halen. Gelukkig wisten we de aanval af te slaan. Inmiddels was de website 135 miljoen keer opgevraagd. De beveiliging deed goed zijn werk en de aanvallers kwamen gelukkig niet in de website terecht. Zijn content en gegevens waren dus continu veilig en er is geen extra software geïnstalleerd. 

Wat kan je doen tegen cybercriminaliteit? 

Een cyberaanval kun je goed voorkomen, door op de hoogte te zijn van de risico’s. Dit zijn onze tips: 

  • Download een goede virusbeveiliging
    Het start met een goede (geen gratis) virusbeveiliging voor je Windows pc of Mac. Er wordt vaak geroepen dat Apple laptops of computers ‘veiliger’ zijn en daardoor geen virusbeveiliging nodig hebben. Ik heb thuis een stevige achterdeur, daarom hoeft die ook niet op slot… Toch? Installeer dus altijd een extra veiligheidssoftware! 
  • Gebruik geen handige wachtwoorden
    Gebruik voor je website geen eenvoudige (handige) wachtwoorden. Gebruik het liefst een betaalde beveiliging voor je website. Een onderdeel hiervan is een tweede code bij het inloggen (tweestapsverificatie). Denk ook goed na bij het gebruik van extensies, helemaal bij gratis extensies. Als deze extensies alleen te downloaden zijn op een website en niet in bijvoorbeeld WordPress, moeten alle alarmbellen bij je gaan rinkelen!
  • Informeer je medewerkers
    Als je in een (middel)groot berdrijf werkt ben je niet de enige die over een e-mailadres beschikt, het kan je medewerkers ook overkomen dat ze gehackt worden en daarmee criminelen alsnog toegang krijgen tot je bedrijfsportaal. Informeer daarom altijd je medewerkers over de risico’s! Wist je dat Microsoft zelf alle binnenkomende mailtjes filtert? Zo komen mailtjes die voor jou hoogstwaarschijnlijk niet interessant zijn in je spam en worden e-mails die Microsoft herkent als crime meteen gewist (en komen nooit bij je binnen).